22.08.2023 год. у Галерији “Ђуре Јакшића” одржана је промоција нових нотних књига музике за децу познатог композитора, диригента, аранжера и продуцента Јована Адамова, у издању Удружења композитора Војводине.

Проф. др Соња Маринковић у Галерији Јован Адамов у Галерији “Ђуре Јакшића”

На промоцији су представљене нотне збирке песама за децу под називом “Чудесна дечја машта”, “Прво школско звоно”, ” Нека песма лети”.

Том приликом су о збиркама поред аутора и композитора говорили проф. др Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета Музичке уметности у Београду и проф. др Тамара Адамов Петијевић.

Богати стваралачки опус композитора, диригента и аранжера Јована Адамова на посебан начин обележиле су песме намењене деци, које је овај аутор компоновао читавог живота. Композиције су настајале у различитим временима, а писане за мале интерпретаторе и хорове најзначајнијих домаћих дечјих фестивала, као и за телевизијске емисије намењене овом узрасту од којих је највећи траг оставио данас већ чувени “Музички тобоган”, у којој су учествовали најпознатији композитори и вокални солисти.

Песме Јована Адамова отварају широк спектар тема које чине свакодневницу одрастања сваког детета, истовремено и репрезентују песнике различитих генерација и стилова од Јована Јовановића Змаја, Пере Зубца, Милована Витезовића, Добрице Ерића, Драгана Лукића и Љубивоја Ршумовића, па све до млађих аутора.